Katten Felix nu 100 år gammal!

Katten Felix nu 100 år gammal!

När man tänker på animation från gummislangsstilen, tänker man säkert på Musse Pigg, men han är inte den äldsta karaktären från den stilen, den äran går till den jag kommer att skriva om, Katten Felix som blir 100 år i år. Grattis på födelsedagen Katten Felix!

Katten Felix, eller Felix The Cat som han heter på engelska, är en figur som dök upp i kortfilmen Feline Follies skapad 1919. Felix har svart päls, stor mun och enorma ögon.

Otto Messmer och Pat Sullivan hävdade båda två ha skapat Katten Felix, det enda man vet är att Katten Felix ursprungligen kommer från Pat Sullivans filmstudio. Under 1920-talet var filmerna med Felix The Cat mycket populära och framgångsrika. Felix förekom i seriestrippar från 1923, dessa var tecknade av Messmer. Felix förekom även som keramik, leksaker och vykort. Även sånger gjordes om Felix, Paul Whitemans Felix kept on walking och kompositörstrion Bryan, Wending och Kortlanders Felix The Cat 1928.

Det som stoppade Katten Felix framgång var ljudfilmerna som Disney skapade. Katten Felix fick sitt lyft igen i de tre kortfilmer i färg som skapades av Van Beuren Studios 1936.

En långfilm som kom ut 1988 som handlade om Katten Felix hette Felix The Cat: The Movie. En serie som Katten Felix har varit del av är Betty Boop and Felix, Denna serie gavs ut 1984-1987.

År 1969 var ett år att fira, för då kom Katten Felix ut i serietidningsformat i Sverige.    

Författare: JA

Stäng meny